Energiedoelstelling 2050
De energiedoelstelling van de Vlaamse Regering is om tegen 2050 alle woningen en appartementen minstens even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van 2017.
Een bestaande woning kan op twee manier aan de energiedoelstelling 2050 voldoen:
- ofwel wordt de woning verwarmd met een energiezuinige installatie én behaalt elk onderdeel van de gebouwschil van de woning minstens volgende isolatiewaarde of U-waarde:
-
- daken, muren en vloeren: Umax = 0,24 W/m²K
- ramen (profiel en beglazing): Uwmax = 1,5 W/m²K én glas Ugmax = 1.0 W/m²K
- deuren en poorten: Umax 2 W/m²K.
-
- ofwel behaalt de woning een energielabel A of een energiescore van maximaal 100 kWh/m². Het energielabel of de energiescore houdt rekening met de isolatiewaarden van de daken, buitenmuren, vloeren, ramen, deuren en poorten en de energiezuinigheid van de installaties. Bijkomend wordt ook rekening gehouden met de luchtdichtheid van de woning, de aanwezigheid van groene energie … . In deze piste kunnen delen die de (isolatie)waarden niet halen, worden gecompenseerd door andere delen die extra energiezuinig zijn.
Het voldoen aan de energiedoelstelling 2050 is (nog) niet verplicht. Maar denk vooruit en streef nu reeds de energiedoelstelling 2050 of beter na. Reeds nu worden energiezuinige woningen voor een hogere prijs en op kortere termijn verkocht.
Beschikt de woning over een EPC opgemaakt na 1 januari 2019, dan vermeldt het EPC of de woning wel of niet voldoet en welke maatregelen nog nodig zijn voor het behalen van de energiedoelstellingen 2050.
Vraag advies aan een specialist voor u renovatiewerken aan een woning start. U kan beroep doen op een architect, energiedeskundige, EPB-verslaggever of vraag advies aan het Energiehuis in uw buurt.