Woningkwaliteitswijzer overzicht

Een energiezuinige woning

Vereiste minimale woningkwaliteit

Raadpleeg de Handleiding bij de Technische verslagen: Technisch handboek woningkwaliteit.

De dakisolatienorm

Te beoordelen elementen

Dakisolatie moet een minimale  R-waarde van 0,75 m²K/W of een minimale dikte van 3 à 4 cm hebben. De dikte verschilt naargelang het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

Als isolatiemateriaal worden beschouwd: alle materialen die een lambdawaarde hebben van hoogstens 0,10 W/mK. Een geïsoleerde zoldervloer van een onverwarmde en onbewoonde zolder, wordt als een ‘geïsoleerd dak’ beschouwd.

Er wordt gequoteerd als blijkt dat er geen of onvoldoende dakisolatie aanwezig is. De aanwezigheid dient door de eigenaar aangetoond te worden:

  • door een Energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen dat vermeldt dat de R-waarde van de dakisolatie niet lager is dan 0,75 m2K/W;
  • door effectief (visueel) te tonen dat voldoende isolatiedikte (minstens 3 cm) in het dak aanwezig is;
  • door het voorleggen van facturen of een verslag van een deskundige, maar deze moeten gestaafd zijn door duidelijke foto’s die onomstotelijk aantonen dat de vereiste isolatie in het dak aanwezig is.

Wanneer een EPC voorhanden is dat een energiescore vermeldt die onderstaande grenswaarden niet overschrijdt, kan niet gequoteerd worden voor het ontbreken van de vereiste dakisolatie:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

Quotering gebreken

Indien de woning niet beschikt over de vereiste dakisolatie, of indien de aanwezigheid ervan niet kan worden aangetoond, wordt een gebrek van categorie I toegekend als het daken betreft van 16 m² of kleiner; indien de dakoppervlakte die in gebreke blijft groter is dan 16 m², wordt een gebrek van categorie II toegekend. Daken kleiner dan 2 m² worden buiten beschouwing gelaten.

Let op: Bij appartementen wordt geen onderscheid gemaakt tussen deze die direct onder een dak gelegen zijn en deze waarboven zich een ander appartement bevindt. Het ontbreken van de vereiste dakisolatie in een appartementsgebouw (bv. in de gemeenschappelijke delen) kan dus ook leiden tot het toekennen van een gebrek aan een appartement dat niet onder het dak gelegen is (tenzij dit appartement over een EPC beschikt met een energiescore die niet hoger is dan de grenswaarde).

De dubbelglasnorm

Te beoordelen elementen

Vanaf 2020 moet je rekening houden met de ‘dubbelglasnorm’: zoveel mogelijk ramen in de woning moeten over dubbel glas beschikken. Tegen 2023 moeten alle woningen in Vlaanderen in de woonlokalen en de badkamer van de woning over dubbel glas beschikken. Er worden geen uitzonderingen op de norm voorzien.

Ramen en deuren kunnen nog andere gebreken vertonen dan het ontbreken van dubbel glas. Zie hiervoor 'Functionele ramen en deuren in de woning'.

Er wordt geen maximale isolatiewaarde opgelegd voor dubbel glas. Dit betekent dat dubbele beglazing van de eerste generatie voldoet (bv. dubbele beglazing met een U-waarde  van 2,9 W/m²K voldoet).

Als het onmogelijk is om dubbel glas te plaatsen bijvoorbeeld bij beschermde monumenten, dan kunnen voorzetramen of voorzetbeglazingen een oplossing zijn mits deze dan zelf dubbel glas bevatten.

Quotering gebreken

Indien de woning niet beschikt over de vereiste dubbele beglazing in de ramen van de woonlokalen en de badkamer, wordt een gebrek van categorie I toegekend.

Opgelet: de beoordeling wordt strenger vanaf 1 januari 2023. Vanaf dat moment zal een gebrek van categorie II (ongeschikt) worden toegekend, als in meerdere woonlokalen (of badkamer) in minstens één raam dubbele beglazing ontbreekt.

Vereisten uit andere beleidsdomeinen