Een energiezuinige woning

Hoogrendementsbeglazing

Hoogrendementsbeglazing

Ramen zorgen voor veel energieverlies. Zo houdt hoogrendementsbeglazing 80% meer warmte binnen dan enkelvoudige beglazing.

Heeft uw woning overal hoogrendementsbeglazing met een U-waarde van 1,5 W/m²K of lager? Dan beschikt uw woning over energetisch goede beglazing.

Hoogrendementsbeglazing is sinds 1985 op de markt. Het bestaat uit twee glasbladen met daartussen een afstandshouder en spouw. In tegenstelling tot gewone dubbele beglazing werd op één van de glasbladen een flinterdunne warmte reflecterende metaalcoating (low-e-coating) aangebracht. Vanaf 2000 kwam het gebruik van hoogrendementsbeglazing met een verbeterende energetische beglazing (HR++) in opmars. De spouw van dit type is gevuld met het isolerend edelgas argon of krypton en de beglazing behaalt een U-waarde van 1,5 W/m²K of lager.

Als u het type beglazing niet kunt vaststellen, kunt u soms ook nog terugvallen op de informatie in plannen, facturen, een EPB-aangifte of andere documenten. Als een EPC voor de woning is opgemaakt, vindt u informatie over de U-waarde van de beglazing terug in het EPC of in de woningpas. Voor meer informatie over het type beglazing kunt u een architect, EPB-verslaggever of energiedeskundige raadplegen.

Streef bij de vervanging van het buitenschrijnwerk meteen de energiezuinige U-waarden van de energiedoelstelling 2050 na:

  • U-waarde van 1 W/m²K of lager voor het glas
  • U-waarde van 1,5 W/m²K of lager voor het volledige raam. De energieprestatie van het raam wordt bepaald door zowel de kwaliteit van de beglazing als de profielen.
  • U-waarde van 2 W/m²K of lager voor deuren en poorten. Dit doet u door te kiezen voor deuren en poorten met isolerende profielen en panelen.

De energiedoelstelling 2050 is van toepassing op de ramen, deuren en poorten maar gaat ook op voor de dakvlakvensters, koepels, lichtstraten, polycarbonaatplaten en glasbouwstenen.