De stabiele buitenmuur

De gevel of buitenmuur is stabiel als die een sterke structuur heeft. Dat betekent dat elk onderdeel stevig is. Alle onderdelen van de gevel moeten ook stevig met elkaar verbonden zijn. De gevel moet ook stevig aansluiten op de andere dragende onderdelen van het gebouw: het dak, de vloeren, de dragende binnenmuren, ...

Hoe ziet u dat een buitenmuur niet stabiel is? Let op problemen in de constructie:

  • scheuren,
  • verzakkingen;
  • vervormingen;
  • barsten.

Ziet u één van deze problemen? Dan is er iets mis met de buitenmuur.

Het kan gaan om een structureel, fysisch of biologisch gebrek of zelfs een chemisch probleem in de woning.

De structuur moet alle druk op het gebouw overbrengen naar de fundering. Denk aan wind, sneeuw, het eigen gewicht, het gewicht van alle onderdelen. De materialen moeten al die spanningen kunnen dragen. Dat geldt ook voor de verbindingen tussen de gevelelementen: die moeten stevig genoeg zijn om de druk te kunnen opnemen. Ziet u dat twee onderdelen niet goed verbonden zijn? Of dat delen van een muur doorbuigen? Ook dat wijst op een gebrek in de stabiliteit.

De vochtvrije buitenmuur

Vocht veroorzaakt veel schade aan gebouwen:

  • er komt schimmel op de muren;

  • de gevelbekleding komt los;

  • de structuur van de muur wordt aangetast;

Er zijn veel mogelijke oorzaken van vocht: een lekkende dakgoot of regenpijp, ontbrekende voegen in het metselwerk, ... De gevolgen zijn altijd hetzelfde: het gebouw slijt snel. Daarnaast kan vocht ook heel slecht zijn voor de gezondheid van bewoners. Te veel vocht in de lucht maakt dat u ziek kunt worden.

Insijpelingdoorslaande regen en grondwater zijn de meest voorkomende oor­zaken van vochtproblemen in de buitengevel.

Vochtproblemen kunnen fysischebiologische gebreken en gebreken tengevolge van chemische processen veroorzaken.

Vochtproblemen ontstaan wanneer water binnendringt in uw woning. Dat kan zijn door barsten, breu­ken, scheuren, voegen of poriën van het materiaal. Het kan gaan om regenwater of grondwater. Regenwater sijpelt binnen via het dak of door de muren. Grondwater stijgt op via de muren.

Heeft uw woning schade van vocht? Wilt u de oorzaak kennen? Dat is niet altijd eenvoudig. Vaak is het een com­binatie van factoren. U vindt het probleem en de oorzaak ook niet altijd op dezelfde plek. Vocht zoekt zijn weg  door de gevel.

Bijvoorbeeld: een lek in een waterleiding veroorzaakt waterschade. Wat als de leiding achter een muur zit? Dan krijgt u een vochtplek op één specifieke plaats. Maar het lek zit ergens anders.

Vocht veroorzaakt ook niet altijd dezelfde schade. Elk materiaal heeft zijn eigen problemen.

De buitenmuurisolatie

Niet of onvoldoende geïsoleerde buitenmuren zijn de tweede grootste oorzaak van warmteverlies in een woning. Een goede muurisolatie zorgt voor minder energieverbruik en een aangenaam binnenklimaat.

Goed geïsoleerde buitenmuren bevatten nu reeds isolatie met een dikte van 4 cm PUR of 6 cm XPS, EPS of minerale wol of meer.

Vaak is het niet mogelijk om isolatie in de buitenmuren vast te stellen. Soms kan u terugvallen op de informatie in plannen, facturen, een EPB-aangifte of andere documenten die de aanwezigheid van isolatie aantonen. Als een EPC voor de woning is opgemaakt, vindt u informatie over deze isolatie terug in het EPC of in de woningpas. Voor meer informatie over de isolatie van uw buitenmuren kan u een architect, EPB-verslaggever of energiedeskundige raadplegen.

Omdat u hoogstwaarschijnlijk uw buitenmuren maar één keer grondig renoveert, streeft u bij renovatiewerken best meteen de energiedoelstelling 2050 na. Dit komt overeen met een isolatielaag van 10 cm PUR of PIR of 14 cm minerale wol, EPS of XPS en meer. Als de isolatie tussen regelwerk wordt geplaatst, breng dan minstens 6 cm extra isolatie aan.

Degelijke afwerking van de buitenmuren

Ruwe structuren, bouten en schroeven zijn niet alleen gevaarlijk, ze kunnen ook schade veroorzaken, bijvoorbeeld aan meubels. Daarom moet u de binnenmuren goed afwerken. Er is ook veel stof in huis. Door muren af te werken, vermijdt u dat stof zich vrij verplaatst. Afgewerkte muren zijn ook veiliger voor brand.

Hoe bekleedt u de muren? En de binnenkant van het dak? Er zijn heel wat mogelijkheden:

  • bepleistering;
  • platen (gipskarton, decoratieve panelen, ...);
  • schroten (planken, lamellen, ...);
  • tegels (op muren).

Vergeet ook niet om deuren en ramen mooi te laten aansluiten op de muren. Zorg ervoor dat die ‘ uitbekleding’ goed is afgewerkt. Dat kan in hout of pleisterwerk. Vermijd PVC, dat is geen duurzaam materiaal. Ook venstertabletten horen bij een goede afwerking.

Gebruik liever duurzame materialen. Die kunnen gerecycleerd worden zonder schadelijke gevolgen voor de natuur.