De elektrische installatie in een woning moet veilig zijn. Er mag dus geen risico zijn op brand of elektrocutie. In vochtige lokalen, zoals de badkamer, is het gevaar op elektrocutie groot en gelden speciale voorwaarden. De elektrische installatie wordt in haar geheel nagekeken op mogelijke risico’s op brand en elektrocutie. Verder moet de elektrische installatie kunnen voorzien in de behoefte van de bewoners, m.a.w. er moeten voldoende (gemakkelijk bereikbare) stopcontacten en lichtpunten zijn, en voldoende
Te beoordelen elementen
Om na te gaan of de elektrische installatie veilig is, moet ze in haar geheel worden bekeken: vanaf de zekeringskast of de elektriciteitsmeter tot de apparaten die erdoor worden bediend. De veiligheid van de bewoners en van het gebouw is zowel afhankelijk van de staat van de leidingen als van de aansluitingen tussen de verschillende onderdelen en van elk van die onderdelen van de installatie zelf. De voornaamste elementen en de voorwaarden die eraan worden gesteld zijn:
- De aanwezigheid van (algemene en
bijkomende )differentieelschakelaars : een verzegelde algemene differentieelschakelaar van maximum 300 mA moet aanwezig zijn aan het begin van de elektrische installatie. Een bijkomende differentieelschakelaar van maximum 30 mA is vereist voor badkamers en stortbadzalen, wasmachines, droogkasten en afwasmachines - De aanwezigheid van een (hoofd- en
bijkomende ) equipotentiaalverbinding (ookaarding genoemd): in ieder gebouw moet een hoofdequipotentiaalverbinding verwezenlijkt worden die de hoofdaardingsklem verbindt met de vreemde geleidende delen zoals leidingen van water, gas, centrale verwarming, ... In badkamers en doucheruimten moeten alle vreemde geleidende delen en massa’s zoals leidingen van gas, koud en warm water, centrale verwarming, badkuip, ... ononderbroken met elkaar en met de beschermingsgeleider verbonden worden (de zgn. bijkomende equipotentiaalverbinding) - De plaats, de materialen, de afsluiting, ... van de verdeelborden:
- De verdeelborden moeten voorzien zijn van een deur, zijn onbrandbaar, niet-hygroscopisch en stevig gebouwd.
- Staan binnen handbereik op ongeveer 1,5 meter boven de grond.
- Worden uitgevoerd zoals aangegeven op de schema’s; wanneer verschillende tarieven gebruikt worden (dag/nacht), moeten de overeenkomstige beschermingstoestellen op afzonderlijke panelen (onderlinge afstand meer dan 10 cm) of in verschillende verdeelborden geplaatst worden.
- De doorsnede van de geleiders: soepele geleiders mogen gebruikt worden voor zover de draadjes aan beide uiteinden worden samengehouden door samenknijpende hulzen of een gelijkwaardig systeem; geleiders met een doorsnede kleiner dan 2,5 mm2 mogen niet gebruikt worden. Voor stroombanen die enkel en alleen voor verlichting bestemd zijn is een doorsnede van 1,5 mm2 toegelaten; voor stroombanen voor sturing, controle en signalisatie, geldt een minimale doorsnede van 0,5 mm2;
- De aansluitingen van grote toestellen (elektrisch keukenfornuis, wasmachine, ...): voor de toestellen met een groot vermogen (wasautomaat, droogkast, ...) moeten afzonderlijke stroombanen beschikbaar zijn; voor een elektrisch fornuis aangesloten via een aansluitdoos (dus met een vaste kabel i.p.v. een stopcontact) is de minimumdoorsnede van de geleiders bij een driefasige aansluiting 4 mm2 of bij een eenfasige aansluiting 6 mm2 (of worden de vier actieve geleiders twee aan twee parallel geplaatst). Het wordt aangesloten op een afzonderlijke stroomkring. De wasmachine wordt aangesloten op een afzonderlijke stroomkring. De doorsnede van de geleider is minstens 2,5 mm2. In het begin van de stroomkring staat een verliesstroomschakelaar van maximum 30 mA;
- De materialen, de staat van de stopcontacten en schakelaars: per stroombaan mogen maximum 8 enkelvoudige of meervoudige contactdozen worden geplaatst. Indien er gemengde stroombanen (stopcontacten en verlichting) geïnstalleerd worden, dan wordt elk samenwerkend geheel van verlichtingspunten beschouwd als een stopcontact. Alle stopcontacten zijn voorzien van een aangesloten penaarding (randaarding is verboden) en zijn van het kindveilige type (zodat metalen voorwerpen, zoals een stukje ijzerdraad, niet in het stopcontact gestoken kunnen worden).
- ...
Voor oudere installaties zijn afwijkende voorschriften voorzien.
Wanneer het vochtig of ondergedompeld is, heeft het menselijk lichaam een zeer lage elektrische weerstand d.w.z. dat het natte lichaam functioneert als een geleider en vlot elektrische stroom doorlaat. Daarom is het niet toegelaten om in een bad of douche, of in de onmiddellijke omgeving ervan elektrische toestellen te gebruiken of te plaatsen. Zo mogen er zich geen stopcontacten bevinden tot 60 cm buiten de rand van de bad- of stortbadkuip en tot een hoogte van 2m25 van de bodem van bad- of stortbadkuip. In vochtige lokalen zoals badkamers, stortbaden en wasplaatsen moet het geplaatste elektrische materiaal bovendien aan speciale voorwaarden voldoen.
Quotering gebreken
Elektrocutie en brand zijn levensbedreigend. Een risico op elektrocutie of brand geeft aanleiding tot een quotering in categorie II (de woning wordt dan ongeschikt) en in sommige gevallen in categorie III (onbewoonbaar).