Algemene info
Ramen en deuren zijn essentiële onderdelen van een woning. Goede ramen en deuren hebben drie functies:
- toegang geven of afsluiten;
- (natuurlijk) verlichten;
- verluchten.
Een functioneel raam is water- en winddicht: het laat geen water en geen tocht door.
Heeft uw woning houten ramen? Let erop dat het hout niet rot is (zie ook 'Fysische gebreken'). Metalen ramen controleert u het best op roest (zie ook ‘Gebreken veroorzaakt door chemische processen’ . Ramen kunnen ook nog andere problemen hebben.
Wilt u uw ramen vervangen? Denk aan gezonde lucht in uw woning. En zorg dat de nieuwe ramen luchtdicht zijn (zie: 'Een aangenaam binnenklimaat').
Hebben de ramen in uw woning al dubbele beglazing? Tegen 2023 is dat verplicht. Lees hier meer over de dubbelglasnorm. Leer meer over hoogrendementsglas bij 'Een energiezuinige woning'.
Zorg ook voor een borstwering op de juiste hoogte aan lage ramen zodat kinderen er niet doorheen vallen.
Bouwt u een nieuwe woning? Of renoveert u uw woning met een stedenbouwkundige vergunning? Volg dan de eisen voor de energieprestatie en binnenklimaat (EPB-eisen).
Renoveert u uw woning, maar heeft u geen vergunning nodig? Dan probeert u het best de BENOvatiedoelstellingen te halen.
Onder ramen en deuren behoren, behalve de vaste kaders en opendraaiende vleugels van ramen en deuren, ook de volgende onderdelen:
- luiken, rolluiken, rolluikkasten;
- alle hang- en sluitwerk noodzakelijk voor het openen/sluiten;
- beglazing (zonder onderscheid tussen de verschillende soorten beglazing);
- koepels en dakvlakramen;
- inkomdeuren van appartementen in gemeenschappelijke gangen en trappen.
Er zijn ramen en deuren in alle soorten materialen. Kies het best een duurzaam materiaal. Duurzame materialen kunnen later gerecycleerd worden, zonder schadelijke gevolgen voor de natuur.
Wilt u nieuwe ramen of deuren in een ander materiaal of met een andere kleur dan de oude? Misschien heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig. Vraag dat bij uw gemeente of stad.