Woningkwaliteitswijzer overzicht

De dragende binnenmuren

Algemene info

De dragende binnenmuren zijn stabiel als ze een sterke structuur hebben. Dat betekent dat elk onderdeel stevig is. Alle onderdelen van de gevel moeten ook stevig met elkaar verbonden zijn. De dragende binnenmuren moeten ook stevig aansluiten op de andere dragende onderdelen van het gebouw: het dak, de vloeren, de gevel, ...

Hoe ziet u dat een buitenmuur niet stabiel is? Let op problemen in de constructie:

  • scheuren;
  • verzakkingen;
  • vervormingen;
  • barsten.

Ziet u één van deze problemen? Dan is er iets mis met de binnenmuur.

Het kan gaan om een structureel, fysisch of biologisch gebrek. Of zelfs een chemisch probleem in de woning.

De structuur moet alle druk op het gebouw overbrengen naar de fundering. Denk aan het eigen gewicht, het gewicht van alle onderdelen. De materialen moeten al die spanningen kunnen dragen. Dat geldt ook voor de verbindingen tussen de muurelementen: die moeten stevig genoeg zijn om de druk te kunnen opnemen. Ziet u dat twee onderdelen niet goed verbonden zijn? Of dat delen van een muur doorbuigen? Ook dat wijst op een slechte stabiliteit.

Vochtvrije binnenmuren

Vocht veroorzaakt veel schade aan gebouwen:

  • er komt schimmel op de muren;
  • het pleisterwerk of behang komt los;
  • de structuur van de muur wordt aangetast;
  • ...

Er zijn veel mogelijke oorzaken van vocht: een lekkende dakgoot of regenpijp, niet verluchte of geventileerde lokalen, ... De gevolgen zijn altijd hetzelfde: het gebouw slijt snel. Daarnaast kan vocht ook heel slecht zijn voor de gezondheid van bewoners. Te veel vocht in de lucht maakt dat u ziek kunt worden.

Condensatie en grondwater  zijn de meest voorkomende oorzaken voor vochtproblemen in de binnenmuren.

Vochtproblemen kunnen structurele, fysische, biologische gebreken en gebreken ten gevolge van chemische processen veroorzaken.

Vochtproblemen ontstaan wanneer water binnendringt in de woning. Dat kan zijn door barsten, breuken, scheuren, voegen of poriën van het materiaal. Het kan gaan om regenwater of grondwater. Regenwater sijpelt binnen via het dak of door de muren; grondwater via de kelder.

Een andere oorzaak van vochtproblemen zijn wijzelf, de bewoners. Mensen produceren tussen twee en vijf liter waterdamp per dag. Die waterdamp komt vrij via de longen en de huid. Ook koken en douchen zorgen voor waterdamp in huis. En tot slot veroorzaakt ook de verwarming veel vocht. Bij de verbranding van gas en petroleum komt immers vocht vrij.

Heeft u schade van vocht in uw huis? Wilt u de oorzaak kennen? Dat is niet altijd eenvoudig. Vaak is het een combinatie van factoren. U vindt het probleem en de oorzaak ook niet altijd op dezelfde plek. Vocht zoekt zijn weg zoekt door de elementen van het gebouw.

Bijvoorbeeld: een lek in een waterleiding veroorzaakt waterschade. Wat als de leiding achter een muur zit? Dan ziet u een vochtplek op één specifieke plaats. Maar het lek kan ergens anders zitten.

Vocht veroorzaakt ook niet altijd dezelfde schade. Elk materiaal heeft zijn eigen problemen.

Degelijke afwerking van de (dragende) binnenmuren

Ruwe structuren, bouten en schroeven zijn niet alleen gevaarlijk, ze kunnen ook schade veroorzaken, bijvoorbeeld aan meubels. Daarom moet u de binnenmuren goed afwerken. Er is ook veel stof in huis. Door muren af te werken, vermijdt u dat stof zich vrij verplaatst. Afgewerkte muren zijn ook veiliger voor brand.

Hoe bekleedt u de muren? En de binnenkant van het dak? Er zijn heel wat mogelijkheden:

  • bepleistering;
  • platen (gipskarton, decoratieve panelen, ...);
  • schroten (planken, lamellen, ...);
  • tegels (op muren).

Vergeet ook niet om deuren en ramen mooi te laten aansluiten op de muren. Zorg ervoor dat die ‘ uitbekleding’ goed is afgewerkt. Dat kan in hout of pleisterwerk. Vermijd PVC, dat is geen duurzaam materiaal. Ook venstertabletten horen bij een goede afwerking.

Gebruik liever duurzame materialen. Die kunnen gerecycleerd worden zonder schadelijke gevolgen voor de natuur.