Woningkwaliteitswijzer overzicht

Het dak en de buitendakse schouw

Een stabiel dak

Een dak of schouw is stabiel als het een sterke structuur heeft. Dat betekent dat elk onderdeel stevig is. Alle onderdelen van het dak of de schouw moeten ook stevig met elkaar verbonden zijn. Het dak moet ook stevig aansluiten op de andere dragende onderdelen van het gebouw: de vloeren, de dragende binnen- en buitenmuren ...

Een buitendakse schouw kan zijn: een gemetselde schoorsteen, een zelfdragend pijpsysteem of een combinatie van de twee.

Hoe ziet u dat een dak of schouw niet stabiel is? Let op problemen in de constructie:

  • scheuren
  • verzakkingen
  • vervormingen
  • barsten

Ziet u één van deze problemen? Dan is er iets mis met het dak of de schouw.

Het kan gaan om een structureel, fysisch of biologisch gebrek. Of zelfs een chemisch probleem in de woning.

Het dak brengt alle druk op het gebouw via de muren en de vloeren over naar de fundering. Denk aan wind, sneeuw, het eigen gewicht, het gewicht van alle onderdelen. De materialen moeten al die spanningen kunnen dragen. Dat geldt ook voor de verbindingen tussen de onderdelen van het dak: die moeten stevig genoeg zijn om de druk te kunnen opnemen. Zie je dat twee onderdelen niet goed verbonden zijn? Of dat delen van een dak doorbuigen? Ook dat wijst op een slechte stabiliteit.

Een vochtvrij dak

Vocht veroorzaakt veel schade aan een dak:

  •  er komt schimmel op het plafond;
  •  de bekleding komt los;
  •  de structuur van het dak wordt aangetast;
  • ...

Er zijn veel mogelijke oorzaken van vocht: een lekkende dakgoot of regenpijp, het hellende dak heeft geen onderdak, er liggen pannen of leien van het dak los, de aansluiting tussen dak en schouw is niet waterdicht, ... De gevolgen zijn altijd hetzelfde: het gebouw slijt snel. Daarnaast kan vocht ook heel slecht zijn voor de gezondheid van bewoners. Te veel vocht in de lucht maakt dat u ziek kunt worden.

Insijpeling of condensatie zijn de meest voorkomende oorzaken voor vochtproblemen aan het dak.

Vochtproblemen kunnen op hun beurt fysische, biologische gebreken en gebreken ten gevolge van chemische processen veroorzaken.

Vochtproblemen ontstaan wanneer water binnendringt in uw woning. Dat kan zijn door barsten, breuken, scheuren, voegen of poriën van het materiaal. Regenwater sijpelt ook binnen via het dak. 

Een andere oorzaak van vochtproblemen zijn de bewoners zelf. Mensen produceren tussen twee en vijf liter waterdamp per dag. Die waterdamp komt vrij via de longen en de huid. Ook koken en douchen zorgen voor waterdamp in uw huis. En tot slot veroorzaakt ook de verwarming veel vocht. Bij de verbranding van gas en petroleum komt immers vocht vrij.

Heeft u schade van vocht in uw woning? Wilt u de oorzaak kennen? Dat is niet altijd eenvoudig. Vaak is het een combinatie van factoren. U vindt het probleem en de oorzaak ook niet altijd op dezelfde plek. Vocht zoekt zijn weg zoekt door het dak.

Vocht veroorzaakt ook niet altijd dezelfde schade. Elk materiaal heeft zijn eigen problemen.

Een geïsoleerd dak

De daken van een woning vormen de belangrijkste verliespost aan energie. Ook als de daken in het verleden reeds beperkt geïsoleerd zijn, blijft extra isolatie aan te raden. In geval van een onbewoonde zolder, kan overwogen worden om de vloer van de zolder te isoleren. Een goede dakisolatie zorgt voor een lager energieverbruik.

Goed geïsoleerde daken bevatten isolatie met een dikte van 7 cm PUR of 9 cm minerale wol of meer.

Als u de isolatie in de daken ter plaatse niet kunt vaststellen, kunt u ook terugvallen op de informatie in plannen, facturen, een EPB-aangifte of andere documenten, die de aanwezigheid van isolatie aantonen. Als een EPC voor de woning is opgemaakt, vindt u informatie over deze isolatie terug in het EPC of in de woningpas. Voor meer informatie over de isolatie van uw daken kan u een architect, EPB-verslaggever of energiedeskundige raadplegen.

Aangezien u hoogstwaarschijnlijk uw daken maar één keer grondig renoveert, streeft u bij renovatiewerken best meteen de energiedoelstelling 2050  of beter na. Hiervoor voorziet u isolatiediktes van 12 cm PUR, 14 cm minerale wol of meer. Als u de isolatie van uw platte of hellende dak tussen een houten dakstructuur plaatst, moet u de isolatiedikte verhogen tot minstens 22 cm minerale wol.