Een vochtvrije woning

Vermijden van doorslaand vocht

Waar gaat het over?

Doorslaand vocht komt vooral voor bij gevels die sterk blootgesteld zijn aan slagregen.

Waarnemingen die op doorslaand vocht kunnen wijzen zijn o.a.:

  • nat en loskomend behang of pleisterwerk aan de binnenzijde van een buitenmuur duiden op een muur die vochtig is, vooral bij zuidelijk en westelijk gerichte gevels (slagregenzijde);
  • meerdere vochtplekken op muren of vloeren van kelders;
  • een kelder die minstens enkele centimeters onder water staat;
  • de aanwezigheid van zwammen of schimmels (zie ook ‘Biologische gebreken’ bij 'een stabiele woning').

Indien de kelder onder water staat bestaat het risico dat de veiligheidsinstallaties van gas en/of elektriciteit daardoor niet bereikbaar zijn of de hoofdkraan van het water niet toegankelijk is (zie ‘Veilige en energiezuinige technische installaties’).

Waar in de woning komt het meestal voor?

Doorslaand vocht doet zich vooral voor via buitenmuren en is zichtbaar aan de binnenzijde van die buitenmuren of keldermuren.

Hoe verhelpen en door wie?

Een expert oordeelt over de juiste oorzaak van het vochtprobleem. Bij doorslaand vocht kan de buitenmuur bekleed worden met een gevelbekleding. Waterweringsproducten op de gevel zijn vaak niet duurzaam en verstoren de vochthuishouding in de woning.

Wat kan je doen om het te voorkomen?

Kijk regelmatig de gemetselde buitenmuren na op losse/ontbrekende voegen. Indien de buitengevel werd opgetrokken in poreuze materialen, is een buitenbekleding aangewezen. Een buitenbekleding in hout zoals een beplanking dient steeds goed geventileerd te worden aan de achterzijde. Indien de buitengevel niet geïsoleerd is, kunt u van de gelegenheid gebruik maken om eerst een isolatiemateriaal en daarop een gevelbekleding aan te brengen.

Meer informatie

Raadpleeg het Technisch handboek woningkwaliteit. Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek van de Vlaamse Overheid.