Stabiele kelder

De kelder is stabiel als hij een sterke structuur heeft. Dat betekent dat elk dragend onderdeel van de kelder stevig is. 

De dragende onderdelen zijn héél belangrijk: de dragende muren en de vloeren. Al die onderdelen moeten ook stevig met elkaar verbonden zijn.

Hoe ziet u dat een kelder niet stabiel is? Let op problemen in de constructie:

  • scheuren;
  • verzakkingen;
  • vervormingen;
  • barsten.

Ziet u één van deze problemen? Dan is er iets mis met de kelder.

Het kan gaan om een structureel, fysisch of biologisch gebrek. Of zelfs een chemisch probleem in de woning.

De structuur moet alle druk op het gebouw overbrengen naar de fundering. Denk aan wind, sneeuw, het eigen gewicht, het gewicht van alle onderdelen, het gebruik. De materialen moeten al die spanningen kunnen dragen. Dat geldt ook voor de verbindingen tussen de dragende onderdelen van de kelder (de muren, de vloer, ...): die moeten stevig genoeg zijn om de druk te kunnen opnemen. Ziet u dat twee onderdelen niet goed verbonden zijn? Of dat delen van een constructie doorbuigen? Ook dat wijst op een slechte stabiliteit.

Vochtvrije kelder

Vocht veroorzaakt veel schade aan gebouwen:

  • er komt schimmel op de muren;
  • het pleisterwerk of behang komt los;
  • de structuur wordt aangetast;
  • ...

Er zijn veel mogelijke oorzaken van vocht: een lekkende waterleiding, ontbrekende waterdichting tussen vloeren en buitenmuren, ... De gevolgen zijn altijd hetzelfde: het gebouw slijt snel. Daarnaast kan vocht ook heel slecht zijn voor de gezondheid van bewoners. Te veel vocht in de lucht maakt dat u ziek kunt worden.

Er zijn allerlei soorten vochtproblemen: condenserend, doorslaand en opstijgend vocht.

Vochtproblemen kunnen fysische, biologische gebreken en gebreken ten gevolge van chemische processen veroorzaken.

Vochtproblemen ontstaan wanneer water binnendringt in de woning. Dat kan zijn door barsten, breuken, scheuren, voegen of poriën van het materiaal. Het kan gaan om regenwater of grondwater. Regenwater sijpelt binnen via het dak of door de muren; grondwater via de kelder.

Een andere oorzaak van vochtproblemen zijn wijzelf, de bewoners. Mensen produceren tussen twee en vijf liter waterdamp per dag. Die waterdamp komt vrij via de longen en de huid. Ook koken en douchen zorgen voor waterdamp in huis. En tot slot veroorzaakt ook de verwarming veel vocht. Bij de verbranding van gas en petroleum komt immers vocht vrij.

Heeft u schade van vocht in uw huis? Wilt u de oorzaak kennen? Dat is niet altijd eenvoudig. Vaak is het een combinatie van factoren. U vindt het probleem en de oorzaak ook niet altijd op dezelfde plek. Vocht zoekt zijn weg door de elementen van het gebouw.

Bijvoorbeeld: een lek in een waterleiding veroorzaakt waterschade. Wat als de leiding achter een muur zit? Dan ziet u een vochtplek op één specifieke plaats. Maar het lek zit mogelijk ergens anders.

Vocht veroorzaakt ook niet altijd dezelfde schade. Elk materiaal heeft zijn eigen problemen. Ook het type bouwonderdeel (muur, plafond, vloer, ...) speelt een rol.

Veilige technische installaties in de kelder

Verouderde technische installaties zijn gevaarlijk. Is er in uw woning een verwarmingsketel in slechte staat? Of is de elektriciteit niet in orde? Dan loopt u het risico op elektrocutie, ontploffing of brand. Bovendien verbruiken oude installaties heel veel energie.

Wat zijn technische installaties?

  • De elektrische installatie.
  • De verwarmingsinstallatie op gas, stookolie of een andere energiebron.
  • De installatie om warm water te produceren.
  • De installaties die zorgen voor een ideaal binnenklimaat (zie ‘Een aangenaam binnenklimaat’).

Wilt u een nieuwe verwarmingsketel plaatsen? Of wilt u de elektriciteit in uw huis vernieuwen? Vraag het aan een gespecialiseerde technicus. De technieken voor deze installaties zijn zeer complex. Ze evolueren ook voortdurend. Een technicus heeft bovendien alle apparatuur.

Kies voor energiezuinige installaties en groene energie. Groene energie is energie uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind of biomassa. Biomassa is een verzamelnaam voor alle hernieuwbare brandstoffen: houtblokken, houtpellets, granen, koolzaad, zonnebloempitten, ...

Veilige technische installaties zijn verplicht. Soms heeft u een attest nodig om aan te tonen dat een installatie ‘conform’ en veilig is. Zonder zo’n attest zal de netbeheerder bijvoorbeeld geen elektrische meters openen. Er zijn veel instanties die een attest kunnen leveren.

Weet u hoe u de elektriciteit, het gas en het water in uw woning moet afsluiten? Dat is belangrijk als er gevaar is. Zorg dat de hoofdschakelaars en kranen van de technische installaties goed bereikbaar zijn. Zorg dat alle bewoners van het huis ook weten hoe ze die schakelaars en kranen kunnen afsluiten.