Functionele ramen en deuren van de woning

Bestrijden houtrot en andere problemen

Over welke gebreken gaat het?

  • Houtrot aan ramen en deuren komt heel vaak voor. Houtrot is een aantasting van het hout door (langdurige) insijpeling van water (zie ook ‘Fysische gebreken’). Kijk ook spleten waar water gemakkelijk kan binnensijpelen goed na op houtrot.
  • Bij ramen in staal of gietijzer kan roest ernstige problemen veroorzaken (zie ook ‘Gebreken veroorzaakt door chemische processen’). Ramen in aluminium zijn hieraan niet onderhevig, maar deze ramen vertonen vaak loskomende verbindingen. Op oude metalen ramen die binnenin niet werden geïsoleerd ontstaat vaak zware condensvorming door koudebruggen (zie ook ‘Condenserend vocht’) waardoor die ook kunnen roesten.
  • Bij kunststoframen is de verwering van het materiaal (bijvoorbeeld door inwerking van zonnestralen) meestal minder zichtbaar. Breuken in de lasverbindingen kan de werking van opendraaiende of openvallende delen belemmeren.
  • Scharnieren, sluitwerk en toebehoren moeten degelijk geplaatst en stevig zijn, zodat het openen en sluiten vlot kunnen gebeuren. Bedieningen moeten op een bereikbare plaats staan en voorzien zijn van het nodige onderdelen om bruikbaar te zijn.
  • De beglazing en de plaatsing ervan mogen geen gebreken vertonen (bijvoorbeeld: gebroken glas, zware condensvorming tussen de glasbladen bij (drievoudige of) dubbele beglazing, ontbrekende stukken bij glas in lood, ...).
  • De aansluitingen van ramen en deuren met de wanden en dorpels moeten gedicht zijn met aangepaste materialen (mortel, plastische voeg, ...). De aansluitingen moeten luchtdicht zijn.

Hoe verhelpen en door wie?

Het hang- en sluitwerk of de beglazing kan, bij zware gebreken, meestal eenvoudig worden vervangen.

Door invloed van vocht zetten houten raamkaders en/of deurbladen uit en gaan ze klemmen. Dan moet u de kaders en/of het deurblad demonteren en bijschaven en herschilderd worden. Soms kunnen de ramen/deuren ook vervormen door problemen met de stabiliteit van het gebouw: de dragende muren, het dak, de draagvloeren, ...

Wat kunt u doen om het te voorkomen?

Onderhoud ramen en deuren regelmatig door ze te vernissen, te schilderen of te beitsen. Zorg ervoor dat het raam beschikt over de nodige onderdelen om te vermijden dat het regenwater binnendringt (een dorpel of ‘neus’ onderaan het opengaande gedeelte, een afwateringssysteem onderaan in het kader, ...)

Kies voor hoogrendementsglas, overal in de woning. Het is meestal ook mogelijk het enkel glas door dubbel te vervangen met behoud van de raamkaders (zie ook ‘Dubbele beglazing en hoogrendementsglas’ bij 'Een energiezuinige woning').

Meer informatie

Raadpleeg het Technisch handboek woningkwaliteit. Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek van de Vlaamse Overheid.