Nog vragen?
Waar vind ik een architect?
Waar vind ik een aannemer?
Heb ik recht op financiƫle ondersteuning?
De borstwering bij opengaande delen van ramen is pas veilig als die voldoende stevig en hoog is en stevig in de muur of vloer of aan het raamkader zelf verankerd is. Eventuele openingen mogen niet uitnodigen tot beklimmen of er doorheen kruipen. Ook ramen die niet opengaan kunnen onveilig zijn. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen een beglazing met veiligheidsglas of met enkel glas. Bij veiligheidsglas valt het glas nooit in scherven uit elkaar omdat verschillende lagen glas aan mekaar gelijmd worden.
Het vastmaken van de leuning of balustrade is ook van belang en doet u niet met een klein vijsje en plugje in het metselwerk, maar met een solide verankering.
Opgelet: wanneer moet u veiligheidsbeglazing plaatsen? Er bestaat een glasnorm die bepaalt dat schuiframen, deuren, geheel of voor een deel in glas, een raam tot op de grond, allemaal uit veiligheidsglas moeten zijn.
Al naargelang het materiaal waaruit het raamkader gebouwd is, kan een schrijnwerker of aannemer de beschadigde, verouderde of ontbrekende delen maken of vervangen. Borstweringen voor ramen die naar buiten open draaien, kunnen ook aan de binnenkant van het raam voorzien worden wat de plaatsing ervan meestal vereenvoudigt.
Voorzie steeds een veilige borstwering aan te lage (opengaande) ramen. Zorg ook dat u de ramen gemakkelijk kunt onderhouden. Als u over de balustrade heen moet gaan hangen, laat u dit werk beter over aan een professionele ruitenwasser die daarvoor het nodige materiaal heeft.
Een veilige borstwering is best minstens 90 cm hoog, gerekend vanaf het niveau van de vloer binnen of vanaf het niveau van het raamtablet indien u daar gemakkelijk op kunt gaan staan. Kinderen klimmen graag op het raamtablet om zich dan aan de borstwering op te trekken. Gebruik voor borstweringen in glas altijd veiligheidsglas.
Waar vind ik een architect?
Waar vind ik een aannemer?
Heb ik recht op financiƫle ondersteuning?
Raadpleeg het Technisch handboek woningkwaliteit. Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek van de Vlaamse Overheid.