De ramen en deuren

Dubbele beglazing en hoogrendementsglas

Waarover gaat het?

Dubbel glas bestaat minimaal uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een spouw of isolerende ruimte tussen de glasplaten ontstaat.

Driedubbel glas: idem maar met drie glasplaten.

Hoogrendementsglas (HR): in de spouw tussen de (twee of drie) glasplaten bevindt zich lucht/een gas waardoor het raam extra isolerende eigenschappen krijgt. In welke mate het dubbel glas isoleert is afhankelijk van het soort gas.

De glasplaten worden gescheiden door een spouwruimte van 9, 12 of 15 mm. Bij HR glas is de spouw gevuld met droge lucht. De spouw van het type HR++ is gevuld met het isolerend edelgas Argon of Krypton. HR glassoorten zijn voorzien van een flinterdunne warmtereflecterende metaal coating die zonlicht doorlaat, maar warmte uit het vertrek terugreflecteert. De doeltreffendheid van de coating drukt zich uit in HR, HR+ of HR++. Bij het laatst genoemde type reflecteert de coating maar liefst 90% van de warmtestraling terug naar binnen.

Hoe verhelpen en door wie?

U kunt zelf controleren of dubbel glas een metaalcoating heeft. Wanneer u op 10 cm afstand van het glas een brandende aansteker houdt en naar buiten kijkt, dan ziet u vlammetjes reflecteren. Zit er een coating op het glas, dan heeft de tweede of derde vlam een afwijkende kleur (meestal blauw/rose).

Overweegt u dubbel glas te plaatsen in bestaande ramen, controleer dan allereerst of de ramen en deuren in goede staat zijn. Bij bestaande (houten) raam- en deurkaders is de sponning vaak te klein voor plaatsing van dik isolatieglas met een spouw. Er kan dan gekozen worden voor HR+ glas met een smallere spouw gevuld met een gas.

Door de sterk isolerende werking van HR++ glas, is de temperatuur van het buitenblad relatief laag. Daardoor kan vooral 's ochtends, als de buitenlucht aan het opwarmen is, condens optreden op de buitenzijde van de beglazing. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend.

Condensatie tussen de glasbladen wordt veroorzaakt door een lek. Het kan een fabricatiefout zijn maar het kan ook voorkomen door slecht onderhoud van verf- en voegwerk van de raam-of deurkaders zowel binnen als buiten of door/in combinatie met overmatige vochtvorming en te weinig ventilatie. O.a. door het drogen van was, douchen, koken en de aanwezigheid van mensen ontstaat veel vocht. Het glas en eventueel het kader moeten dan misschien worden vervangen.

Meer informatie

Vind hier meer informatie over beglazing.