Woningkwaliteitswijzer overzicht

Gebruik van onschadelijke materialen

Algemene informatie

Een asbestveilige woning

Sommige bouwmaterialen, zoals asbest, zijn schadelijk voor de gezondheid wanneer je loskomende asbestvezels inademt. Daarom willen we werk maken van asbestveilige woningen en zorgen de Vlaamse overheid samen met de lokale besturen ervoor dat u makkelijk van asbest kan af geraken.

Sinds 2001 mogen er geen asbestmaterialen in woningen geplaatst worden. Dat betekent wel dat er vandaag nog veel asbestmaterialen in woningen tot 2001 aanwezig zijn. Vooral in woningen die nog geen grondige renovatie kregen, is er tot 90% kans dat u één van de 3.500 asbestmaterialen aantreft. Asbestmaterialen gaan doorgaans geen leven lang mee. Ze geraken beschadigd of kunnen door veroudering of weersinvloeden verweren. Dat betekent dat dan asbestvezels loskomen en zich verspreiden in of rondom de woning.

Het asbestattest biedt u de meest betrouwbare informatie over welke asbestmaterialen in uw woning zitten en in welke mate deze blootstellingsrisico's vomen voor u, uw gezin en uw bezoekers. Vooral jeugdige longen zijn extra vatbaar voor de schadelijke gevolgen van asbestvezels. Omdat het belangrijk is een goede inschatting te kunnen maken van de situatie in uw woning, mag enkel een goed opgeleide en gecertificeerde asbestdeskundige een asbestattest opmaken.

Een asbestattest informeert u in de eerste plaats. U heeft geen verwijderverplichting, maar het is wel aangewezen om risicovolle asbestmaterialen te verwijderen. Deze zullen immers met de jaren almaar meer asbestvezels lossen in en rondom uw woning.

Asbestmaterialen in goede staat (zoals vensterbanken of dorpels in imitatiemarmer in de woning) vormen geen blootstellingsrisico en mogen in een asbestveilige woning ook blijven zitten. Als gebouweigenaar moet u ze wel zorgvuldig beheren zodat ze niet breken.

Is er asbest in uw woning en heeft u nog geen asbestattest of heeft de verhuurder er nog geen laten opmaken? Lees dan verder hoe u met asbestmaterialen kan omgaan in afwachting van verwijdering.

Geen loden leidingen in de woning

Oudere woningen hebben soms ook nog schadelijke loden waterleidingen. Laat ze vervangen door leidingen uit een geschikt materiaal.

Gezonde materialen in de woning

Naast asbest en loden waterleidingen, waarvan de schadelijkheid onomstotelijk is aangetoond, zijn er nog andere bouwmaterialen die in min of meerdere mate schadelijk voor gezondheid en milieu kunnen zijn. Kies en koop bewust en maak een verstandige keuze wanneer u bouwmaterialen met mekaar vergelijkt. 

Hoewel alle in Vlaanderen verkrijgbare bouwmaterialen aan strenge normen en vereisten voldoen, zal het ene materiaal toch meer of minder impact hebben op gezondheid en milieu dan andere. Bovendien werd ook reeds aangetoond dat bij ruim gebruik van materialen die op zichzelf allemaal onder een bepaalde emissienorm blijven, de totaalsom van de uitstoot van al die emissies in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld in kleine ruimten) wel degelijk tot een overschrijding van de norm kan leiden. 
Hou dus best rekening met zoveel mogelijk parameters die eventueel een invloed op gezondheid en milieu kunnen hebben.