Waar gaat het over?

Niet of onvoldoende geïsoleerde buitenmuren zijn de tweede grootste oorzaak van warmteverlies in een woning. Een goede muurisolatie zorgt voor minder energieverbruik en een aangenaam binnenklimaat.

Goed geïsoleerde buitenmuren bevatten nu reeds isolatie met een dikte van 4 cm PUR, 6 cm XPS, EPS of minerale wol of meer.

Aangezien u hoogstwaarschijnlijk uw buitenmuren maar één keer grondig renoveert, streeft u bij renovatiewerken best meteen de energiedoelstelling 2050 na. Dit komt overeen met een isolatielaag van 10 cm PUR of PIR, 14 cm minerale wol, EPS of XPS of meer. Als de isolatie tussen regelwerk wordt geplaatst, breng dan minstens 6 cm extra isolatie aan.

Vaak is het niet mogelijk om isolatie in de buitenmuren vast te stellen. Soms kan u terugvallen op de informatie in plannen, facturen, een EPB-aangifte of andere documenten die de aanwezigheid van isolatie aantonen. Als een EPC  voor de woning is opgemaakt, vindt u informatie over deze isolatie terug in het EPC of in de woningpas. Voor meer informatie over de isolatie van uw buitenmuren kan u een architect, EPB-verslaggever of energiedeskundige raadplegen.

Hoe verhelpen en door wie?

Buitenmuren kunnen op verschillende manier worden (na)geïsoleerd:

  • het isoleren van de spouw. Na-isolatie van de spouw moet gebeuren door een gecertificeerde aannemer. Om de energiedoelstelling 2050 te behalen is na-isolatie doorgaans onvoldoende. Combineer de (na)isolatie van de spouw met isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de buitenmuren.

    Hoe weet ik of er een spouw aanwezig is?

    Op de (bouw)plannen van de woning, kan je aflezen of de buitenmuren een spouw hebben. Ook als de buitenmuur ongeveer 30 cm dik of meer is, is er een sterk vermoeden dat de buitenmuur een spouw heeft (meten doe je aan een deur- of raamopening). Je kan ook een gat boren (ter hoogte van de voeg) en als je boor door het gevelvlak (de buitenzijde) schiet, is er een spouw.

  • het isoleren van de buitenzijde. Bovenop de buitenisolatie beschermt een gevelbekleding de isolatie tegen de weersomstandigheden;
  • het plaatsen van binnenisolatie is minder aanbevolen omwille van een verhoogd risico op vocht en schimmelvorming en vorstschade in het gevelmetselwerk als gevolg van een toename van het vochtgehalte in het metselwerk. Isoleren aan de binnenzijde kan door de isolatieplaten rechtstreeks op de bestaande muren te bevestigen of door de isolatie te plaatsen in een voorzetwand.

De keuze is projectafhankelijk en moet door een specialist bepaald worden. Zorg er steeds voor dat vochtproblemen zijn opgelost alvorens te isoleren.

Meer informatie

 

Alles over binnenisolatie van buitenmuren vindt u hier