Waar gaat het over?

Ramen zorgen voor veel energieverlies. Zo houdt hoogrendementsbeglazing 80% meer warmte binnen dan enkelvoudige beglazing.

Heeft uw woning overal hoogrendementsbeglazing met een U-waarde van 1,5 W/m²K of lager? Dan beschikt uw woning over energetisch goede beglazing.

Hoogrendementsbeglazing is sinds 1985 op de markt. Het bestaat uit twee glasbladen met daartussen een afstandshouder die de spouw creëert met droge lucht. In tegenstelling tot gewone dubbele beglazing werd op één van de glasbladen een flinterdunne warmte reflecterende metaalcoating (low-e-coating) aangebracht. Vanaf 2000 kwam het gebruik van hoogrendementsbeglazing met een verbeterende energetische beglazing (HR++) in opmars. De spouw van dit type is gevuld met het isolerend edelgas argon of krypton en de beglazing behaalt een U-waarde van 1,5 W/m²K of lager.

Als u het type beglazing niet kunt vaststellen, kunt u soms ook nog terugvallen op de informatie in plannen, facturen, een EPB-aangifte of andere documenten. Als een EPC voor de woning is opgemaakt, vindt u informatie over de U-waarde van de beglazing terug in het EPC of in de woningpas. Voor meer informatie over het type beglazing kunt u een architect, EPB-verslaggever of energiedeskundige raadplegen.

Streef bij de vervanging van het buitenschrijnwerk meteen de energiezuinige U-waarden van de energiedoelstelling 2050 na:

  • U-waarde van 1 W/m²K of lager voor het glas
  • U-waarde van 1,5 W/m²K of lager voor het volledige raam. De energieprestatie van het raam wordt bepaald door zowel de kwaliteit van de beglazing als de profielen.
  • U-waarde van 2 W/m²K of lager voor deuren en poorten. Dit doet u door te kiezen voor deuren en poorten met isolerende profielen en panelen.

De energiedoelstelling 2050 is van toepassing op de ramen, deuren en poorten maar gaat ook op voor de dakvlakvensters, koepels, lichtstraten, polycarbonaatplaten en glasbouwstenen.

Hoe verhelpen en door wie?

Het raam (dus zowel het glas als het raamprofiel) in zijn geheel vervangen is op energetisch vlak de beste oplossing. Als het om bepaalde redenen (esthetisch, bouwkundige regelgeving …) toch niet mogelijk of wenselijk is om het volledige venster te vervangen, vervang dan minstens het glas of plaats een dubbel raam of dubbele voorzetbeglazing.

Zorg er voor dat het buitenschrijnwerk luchtdicht wordt geplaatst.

Beschikt u nog over oude rolluikkasten? Vervang ze dan meteen ook door geïsoleerde luchtdichte rolluikkasten.

Overweegt u hoogrendementsbeglazing te plaatsen in bestaande ramen, controleer dan allereerst of de ramen en deuren in goede staat en voldoende breed zijn. Bij bestaande (houten) raam- en deurkaders is de sponning vaak te klein voor plaatsing van dik isolatieglas met een spouw. Er kan dan gekozen worden voor hoogrendementsbeglazing met een smallere spouw gevuld met een gas.

Door de sterk isolerende werking van hoogrendementsbeglazing, is de temperatuur van het buitenblad relatief laag. Daardoor kan vooral 's ochtends, als de buitenlucht aan het opwarmen is, condens optreden op de buitenzijde van de beglazing. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend.

Laat u bij het vervangen van het buitenschrijnwerk bijstaan door een specialist.