Nog vragen?
Waar vind ik een aannemer?
Heb ik recht op financiële ondersteuning?
Opstijgend vocht wordt ook optrekkend vocht, stijgvocht, capillair vocht of grondvocht genoemd. De materialen die in contact staan met water of een vochtige grond, nemen vocht op door de aaneenschakeling van kleine holten of poriën in materialen. (Grond)water kan dan via die holten of poriën opstijgen. De ernst hangt af van de porositeit van de materialen en de mogelijkheid van de wanden om te drogen. De aanwezigheid van zouten in het metselwerk vergroot eveneens de stijghoogte. Opstijgend vocht kan ook schade veroorzaken aan poreuze, steenachtige vloeren in aanraking met vochtige ondergrond als er geen waterdichting aanwezig is. Deze schade is echter veel moeilijker vast te stellen omdat de aangetaste materialen (de vloerafwerking) veelal beter bestand zijn tegen vocht.
Opstijgend vocht doet zich vaker voor bij oude gebouwen.
Waarnemingen die kunnen wijzen op opstijgend grondvocht zijn o.a.:
In muren beperkt opstijgend vocht zich meestal tot een hoogte van 1m20. Een sterke ventilatie kan vermijden dat het vocht zo hoog opstijgt. Door betegeling bijvoorbeeld kan het vocht in de muur niet verdampen en kan het vocht hoger opstijgen.
Optrekkend grondvocht doet zich ook voor in vloeren op volle grond, waarbij geen waterdichting onder de vloer is aangebracht en de vloer bestaat uit een poreus materiaal.
Om te verhinderen dat het grondvocht blijft stijgen bestaan een aantal ingrijpende maatregelen zoals het inslijpen van een waterdichtingslaag in de muur. Omdat dit met veel stof gepaard gaat, kiest men vaak voor het inspuiten van waterwerende producten in vooraf geboorde gaten een 10 tot 20 cm boven het maaiveld. Voor beide oplossingen komt er een gespecialiseerd bedrijf aan te pas.
Bij nieuwbouw wordt er speciale aandacht besteed aan waterkeringslagen door de architect en aannemer. In oude woningen ziet men vaak dat er tot op ongeveer 1m20 een cementlaag werd aangebracht die u dan beter niet verwijdert.
Waar vind ik een aannemer?
Heb ik recht op financiële ondersteuning?
Raadpleeg het Technisch handboek woningkwaliteit. Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek van de Vlaamse Overheid.