Veilige technische installaties

Veilige elektrische installaties

Waarover gaat het?

Elektrocutiegevaar kan zich voordoen bij bijvoorbeeld:

  • een loshangend stopcontact;
  • niet afgeschermde draden onder spanning;
  • de zekerings- of verdeelkast (waarin zich de algemene of bijkomende differentieelschakelaar bevindt) die niet kan worden afgesloten
  • ...

Elektrocutiegevaar is er ook indien er zich elektrische voorzieningen in de kelder bevinden van zodra die onder water staat. In vochtige lokalen, zoals de badkamer, is het gevaar op elektrocutie ook groter en gelden specifieke vereisten.

Gebreken die een risico op brand inhouden kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • mogelijke kortsluitingen, vonken;
  • overmatig opwarmen of doorsmelten van geleiders.

Het A.R.E.I. (het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties) legt veiligheidsregels op die op iedere nieuwe installatie, op iedere wijziging of belangrijke uitbreiding van een bestaande installatie en op bestaande installaties van toepassing zijn. De voorwaarden waaraan huishoudelijke elektrische installaties moeten voldoen, zijn namelijk verschillend voor oude en nieuwe installaties. Als alle bepalingen van het A.R.E.I. zijn nageleefd, wordt een installatie als veilig en conform beschouwd. In het A.R.E.I. worden richtlijnen gegeven voor elk van de onderdelen van de elektrische installatie. Een keuringsattest verklaart de elektrische installatie al dan niet conform het A.R.E.I.

Hoe verhelpen en door wie?

Een controleorganisme keurt de installaties en stelt een diagnose op. Aan de hand van het keuringsattest kan het gespecialiseerde bedrijf aan de slag. Ga ook na hoe u de installatie het beste aanpast aan de activiteiten van de bewoners en energiezuiniger kan maken.

Wat kunt u doen om het te voorkomen?

Laat het plaatsen van de technische installaties altijd aan gespecialiseerde bedrijven over en laat ze achteraf keuren (mét keuringsattest). Zorg dat zekerings- of verdeelkasten, stopcontacten en lichtpunten goed bereikbaar zijn.

Meer informatie

Raadpleeg het Technisch handboek woningkwaliteit. Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek van de Vlaamse Overheid.