Veilige technische installaties

Ontploffings- of brandgevaar van gasinstallatie

Welke gebreken aan de gas- of stookolie-installatie kunnen ontploffing of brand veroorzaken?

Ontploffingsgevaar doet zich voor bij onveilige gas- en stookolie- installaties.

De gasinstallatie is onveilig indien bijvoorbeeld:

  • gastoestellen beschadigd zijn;
  • de rookgasafvoer niet correct is aangesloten op een schoorsteen;
  • de isolatiematerialen niet correct gebruikt of geplaatst werden;
  • de materialen versleten zijn;
  • de wachtleidingen niet correct werden afgedicht;
  • de ruimte waar de installatie opgesteld staat niet goed geventileerd wordt; - er gasflessen in de kelder staan opgeslagen;

  • ...

Een stookinstallatie is onveilig indien bijvoorbeeld:

  • de leidingen onvakkundig werden aangesloten;

  • het stooklokaal niet geventileerd wordt;

  • de ketel/brander én de schoorsteen niet jaarlijks worden onderhouden;

  • ...

Hoe verhelpen en door wie?

Laat het plaatsen van de gas- en stookolie-installaties altijd aan gespecialiseerde bedrijven over en laat ze achteraf keuren mét keuringsattest van een erkend controle organisme of een getuigschrift van een CERGA-erkend installateur.

De volledige installatie (de gasleidingen, alle toestellen, de rookgasafvoer, de ventilatie, de plaatsing en de lekdichtheid) moet voldoen aan bepaalde Belgische Normen (NBN). Het keuringsattest van een erkend controleorganisme geeft aan dat de gasinstallatie aan de NBN-normen voor gas voldoet (of niet voldoet) en omvat een beoordeling van de volledige installatie. Indien de installatie aan vervanging toe is, maak dan van de gelegenheid gebruik de installatie energiezuiniger te maken.

Wat kunt u doen om het te voorkomen?

Laat de verwarmingsketel jaarlijks nakijken. Meld elke gasreuk aan de netbeheerder. Het gebruik van gesloten toestellen is in alle situaties te verkiezen boven open toestellen (tenzij de plaatsing ervan technisch niet mogelijk is). De ruimtes waarin open toestellen staan moeten steeds zeer goed geventileerd zijn. (Sommige) Open toestellen mogen daarom niet meer geplaatst worden in slaapkamers en kleine ruimtes zoals badkamers, keukens en WC’s) behalve indien zij voldoen aan strenge vereisten.

Een stookolietank is steeds dubbelwandig. Het tweede omhulsel vermijdt bij lekkage dat stookolie zich verspreidt en eventueel ook in de grond dringt, wat tot een vervuilde bodem leidt. Indien u over een oude enkelwandige tank beschikt, laat deze dan inkuipen (muurtje rond metselen tot een kuip zo hoog als nodig t.t.z. zodanig dat het totale volume van de tank erin kan worden opgevangen).

Meer informatie

Raadpleeg het Technisch handboek woningkwaliteit. Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek van de Vlaamse Overheid.