Waarover gaat het?

Asbest is een mineraal met brandwerende en verstevigende eigenschappen. Deze zogenaamde 'wondervezel' is dan ook verwerkt in vele producten in en rondom de woning. Hieronder ziet u de meest gebruikte toepassingen in onze woningen. In totaal is er in meer dan 3.500 materialen asbest verwerkt.


 

Wanneer u asbestvezels inademt, kunnen deze vezels vastraken in uw longen. Hier vindt u meer informatie over de gezondheidsrisico's van asbest.

Materialen met asbest verouderen en verweren. Het klopt dus niet dat "als u er niet aankomt, het geen kwaad kan". Verweren betekent dat het bindmiddel almaar meer lost en asbestvezels daardoor kunnen vrijkomen. Deze minerale vezels zijn vaak zo dun dat u ze niet met het blote oog kunt zien. Ze verspreiden dan ook makkelijk door de lucht, onder uw schoenen en dus ook doorheen uw woning.

Hoe verhelpen en door wie?

Hoe weet u waar asbestrisico's zitten in uw woning? Contacteer een asbestdeskundige voor een asbestattest. Een asbestdeskundige is goed opgeleid om materialen met asbest vlot te herkennen. Hij kan ook makkelijk inschatten of de asbestmaterialen al aan het verweren zijn ofwel nog in goede staat verkeren. Na de asbestinventarisatie maakt hij een asbestattest op. In dit asbestattest staan tips en advies opgenomen over hoe u makkelijk en veilig van risicovolle asbestmaterialen af geraakt. Asbestmaterialen in goede staat geven geen risico op vezelblootstelling en kunnen dan ook in een kwaliteitsvolle woning blijven zitten in afwachting van een toekomstige verwijdering.

Gaat u renoveren? Ook dan biedt een asbestattest een goede gids. U kunt aan de asbestdeskundige vragen een destructieve inventaris uit te voeren zodat u achterliggende bouwlagen met asbest kunt detecteren. Zo kunt u zich goed beschermen wanneer u met de werken start. Eenmaal materialen met asbest vrijkomen, mag u ze niet opnieuw gaan plaatsen. Ook niet als ze nog in goede staat lijken.

Het asbestattest vertelt u welke materialen met asbest u zelf kunt verwijderen (met persoonsbescherming) en voor welke materialen u een aannemer met attest 'eenvoudige handelingen' contacteert of een erkend asbestverwijderaar. Wat het verschil is tussen beiden leest u hier.

Hier vindt u meer informatie over veilig renoveren met een asbestattest.

Wilt u 100% zeker zijn over één specifiek materiaal in uw woning, dan kunt u ook een staal laten analyseren via een erkend laboratorium. Zo'n analyse kost ongeveer 50 à 75 euro per staal. Er is een lijst van erkende laboratoria voor de identificatie van asbest in materialen. Alleen die erkende laboratoria voeren analyses van asbeststalen uit.

Nog vragen?

Als u meer specifieke vragen heeft over asbest, neem dan even een kijkje bij de veelgestelde vragen bij de OVAM of surf naar de algemene website www.asbestinfo.be.

Meer info

Raadpleeg deze brochure omtrent asbest.

 

Interessante websites