Een aangenaam binnenklimaat

Vermijden van oververhitting

Waar over gaat het?

Een comfortabele binnentemperatuur zorgt ervoor dat het aangenaam verblijven is in de woning. De buitentemperatuur, de weersomstandigheden en hoe de woning hierop reageert, bepalen mee de binnentemperatuur. Eenmaal de zon door de ramen schijnt, verandert ze in warmte die wordt opgenomen door vloeren, muren en meubilair. In de winter moet u dan minder verwarmen maar in warmere periodes kan dit voor oververhitting zorgen. Als de temperatuur in een kamer in de zomer langer dan een uur meer dan 25°C bedraagt, spreken we van oververhitting.

Een energiezuinige en luchtdichte woning geraakt ook sneller oververhit, dat is logisch. Door de klimaatsverandering die de buitentemperatuur geleidelijk aan doet stijgen is de kans op oververhitting nog groter.

Aan de andere kant zorgt de zon voor gratis verlichting en extra verwarming in de winter. Daarom voorziet u best grote ramen daar waar de zon het meeste schijnt en de aangenaamste warmte geeft.

Hoe verhelpen en door wie?

In warmere periodes moeten grote raampartijen voorzien worden van zonwering, zo niet is er kans op oververhitting.

(Beweegbare) Zonwering aan de buitenkant (van de gevels, de ramen, de dakvlakramen, ...) is zeer efficiënt om de warmte van de zon buiten te houden. Airconditioning kan ook zorgen voor een aangename binnentemperatuur, maar kan in de zomer de elektriciteitsfactuur fel doen stijgen en is daarom een af te raden manier om oververhitting tegen te gaan. Verluchten door de ramen open te zetten doet u wanneer de temperatuur buiten lager is dan de temperatuur binnen.

Ramen op het zuiden vragen minder om zonwering omdat de zon dan het hoogst staat en minder kan binnenvallen. Aan het eind van een lange zomerdag, hindert de lage zon vanuit het (zuid)westen nog het meest. Aan die zijde voorziet u dan ook best extra buitenzonwering.

Een architect kan in het ontwerp van de nieuwe of te verbouwen woning de oriëntatie van de raampartijen aanpassen en elementen voorzien die in de zomer oververhitting tegengaan en in de winter toch voldoende zonlicht toelaten. Een zonweringsspecialist kan daarmee aan de slag.

Interessante websites