Waar gaat het over?
Onder ‘een gezonde luchtkwaliteit’ verstaan we lucht die zuiver en proper is, niet vies ruikt en geen schadelijke stoffen bevat. De lucht mag ook niet te vochtig zijn zoals vaak het geval is in sanitaire ruimtes (badkamers, douches) en keukens.
De beste manier om zuivere lucht in huis te hebben is door permanent te ventileren en zeker regelmatig te verluchten. Verluchten en ventileren zijn cruciaal voor een gezonde luchtkwaliteit. Toch zijn het twee verschillende begrippen. Verluchten is op korte tijd een grote hoeveelheid lucht verversen door een raam open te zetten. Het vormt een aanvulling op het (permanent) ventileren. Ventileren betekent dat de woning permanent én gecontroleerd verse buitenlucht binnenkrijgt en permanent de vervuilde lucht afvoert naar buiten.
Ventileren betekent dat:
- verse lucht kan binnenstromen in de leefkamer en slaapkamer(s);
- verse lucht rechtstreeks kan binnenstromen in de badkamer, de douche, de WC of – eventueel - via de leefkamer of slaapkamer(s) naar de badkamer, de douche, de WC kan doorstromen;
- natte en vervuilde lucht naar buiten kan stromen; natte en vervuilde lucht is lucht met hinderlijke en schadelijke stoffen uit bouwmaterialen, onderhoudsproducten, keukengeuren, afvalstoffen, en dergelijke meer, of lucht die te warm en vochtig is waardoor condens en schimmelvorming kan ontstaan.
Ventileren via kieren en spleten is af te raden omdat u geen controle heeft over wanneer en hoeveel koude lucht binnenkomt of warme lucht ontsnapt. Ook het regelmatig openzetten van ramen is geen ideale oplossing, maar dit wordt wel als voldoende beschouwd in het kader van het woningkwaliteitsonderzoek.
Bij een ideale ventilatie wordt voldoende verse lucht aangevoerd in woonkamers, slaapkamers, studeerkamers, speelkamers, ... Deze stroomt vervolgens via
Er zijn verschillende systemen om te ventileren:
- systeem A: natuurlijke aanvoer en natuurlijke afvoer;
- systeem B: mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer;
- systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer;
- systeem D: mechanische toevoer en mechanische afvoer.
U vindt meer informatie over de werking en de voor- en nadelen van elk systeem.
Het volume lucht dat wordt toegevoerd, eventueel doorgevoerd en daarna afgevoerd, moet correct berekend zijn. Niet te weinig, want u wilt voldoende verse lucht. Niet te veel, want u wilt energie sparen. Bij renovatie kunnen dezelfde regels als bij
De mogelijkheid tot verluchten is verplicht in het kader van het woningkwaliteitsonderzoek en ventileren moet bij nieuwbouw en renovatie volgens de EPB-regelgeving. Voor vergunningsplichtige (renovatie)werken zijn eveneens minimale voorzieningen voor ventilatie verplicht zoals opgenomen in de EPB-regelgeving. Ook bij niet vergunningsplichtige werken zijn ventilatievoorzieningen aan te raden want zo krijgt u na renovatie, en dus na betere isolatie en betere luchtdichtheid, gezonde lucht binnen, voert u vervuilde lucht af waardoor CO-vergiftiging en schimmelvorming door condens vermeden wordt en waardoor u ook minder energie gaat verspillen.